Ce facem?

ZÂNA MĂSELUȚĂ

Ce facem?

Prin acest program, Fundația Bucureștii Noi, asigura asistență stomatologică (pedodontie, tratamentul cariei dentare, tratament endodontic, implantologie, chirurgie, parodontologie, profilaxie, protetica, estetica dentara) în colaborare cu STOMATOLOGIE A.D. BUCURESTII NOI srl pentru beneficiari aflati in evidenta fundatiei. Totodata, in timpul activitatile estivale (centrul de vara), Doctori Stomatologi organizeaza cel putin 2 zile informative privind importanta igienei orale. In aceste zile copii au acces la cabinetul stomatologic, se pot aseza pe scaun, pot beneficia de un periaj gratuit si primesc informatii importante privind metoda corecta de a spala dinti si de a-si ingriji gura.

Pentru cine?
  • Copii
  • Tineri
  • Adulti
  • Vârstnici
Situații în care se află beneficiarii:
  • Fără adăpost: trăiesc în stradă
  • Familii vulnerabile
    • Cu risc de dezintegrare
    • Monoparentale
    • Situații conflictuale
    • Violență în familie
  • Izolare socială: copii, adolescenți și tineri, adulți și vârstnici
  • Risc de sărăcie și excluziune socială
    • Șomaj de lungă durată
    • Venituri reduse
    • Locuința precară
    • Analfabetism sau educație precară
  • Urgență socială
De ce?

Sănătatea orală, componentă importantă a sănătății, presupune mai mult decât existența unor dinți sănătoși, ea referindu-se la întreaga cavitate bucală și având implicații profunde la nivelul organismului. O sănătate orală bună permite realizarea funcțiilor sociale (socializare, comunicare) și economice ale persoanei. În același timp, sănătatea orală precară are un rol important în declanșarea afecțiunilor digestive sau respiratorii, cu consecințe grave asupra organismului pe termen mediu și lung. Principalele obstacole în asigurarea unei sănătăți orale a populației sunt legate de accesul la serviciile medicale (venituri reduse, lipsa asigurărilor medicale, proximitatea serviciilor stomatologice), dar și de educația deficitară a populației în privința igienei, a factorilor de risc și a importanței prevenției.

Potrivit raportul de cercetare Sanatate Orala in Romania 2016 efectuat de CMPP, se conturează în ceea ce privește sănătatea orală conceptul de ”două Românii”, adică ”o Românie” a celor care au un nivel de educație și al veniturilor mai ridicate, și România celor care se află în sărăcie, având resurse foarte limitate sau inexistente, nu au acces la infrastructura de sănătate sau la informații corecte și pe înțelesul fiecăruia legate de igiena orală. Și în ceea ce privește persoanele care au nivel de educație peste medie problematica sănătății orale este prezentă, deoarece se manifestă așa numitul Sindrom Olivia, în sensul că persoanele educate preferă să folosească și să acorde încredere informației din mediul online, fără a ține cont de părerea specialiștilor. Un alt aspect de semnalat este acela al lipsei unui calendar prestabilit de vizită la medicul stomatolog, atât pentru adulți, cât, mai ales, pentru copii. În cazul copiilor situația este îngrijorătoare, lipsa unui program regulat de vizită la stomatolog determinând identificarea problemelor de sănătate orală abia la schimbarea dentiției, cu toate problemele care decurg de aici. Părinții nu conștientizează importanța unei bune sănătăți orale pentru copii și amână vizitele la stomatolog, iar în sistemul de educație cabinetele stomatologice școlare lipsesc. Lipsa cabinetelor școlare face imposibilă latura de prevenție și, mai mult decât atât, în aceste condiții informarea corectă a copiilor în ceea ce privește sănătatea orală devine imposibilă.